Tournament Team Management FAQ’s
 Frequently Asked Questions to Secondary Season Dilemmas

Q. I am a first-time team manager.  I have a rough budget done, but I don’t know if there is a specific lay out that you prefer.  What information do you want on the Team Budget, and what does it look like? 
A.  The Team Budget includes the tournaments you plan to enter, the dates of the tournaments, the cost of the tournament and referee deposit fees, uniform and other apparel costs, and any other expense you are anticipating.  Total your Team Budget, and show a cost per player.  

Q. Our team would like to budget for 9 tournaments during the Tournament Team season.  Are there limits to how many tournaments we can apply for?

A. Nine tournaments is a little ambitious, and is probably not realistic.  Teams can only play 2 tournaments in a monthly period in order to give the players plenty of down-time in between tournaments.    Players need time off from the practice schedule after a tournament weekend.  Once a Team Budget is established, the Tournament Teams Director will review the team schedule to make sure players are not being overplayed.
Q. I know we haven’t gotten our Team Budget in yet, but can we still get the check for our first tournament on Thursday morning?    
A. Please get your Team Budget completed at the beginning of the season.  You shouldn’t be applying for tournaments until you get your Team Budget done and e-mailed to the Tournament Team Staff. 

Q. I checked the Tournament Schedule at AYSO.org, and although I see how much the Tournament Costs were for last year, I don’t know how much the tournament will be this year to put on my Team Budget.  How do I complete my Team Budget without knowing this year’s tournament costs? 
A. You can estimate tournament fees on your Team Budget based on last year’s costs, but fees occasionally go up.  Pad your budget by $50 to $100 to accommodate rising tournament costs. 
Q. I was not allowed to deliver my Team Deposit the other night because I didn’t have payment from every player on the team.  As this is my first year in tournament play, I have a lot to learn.  Why can’t I drop off my partial Team Deposit?  I plan to have the rest of the checks collected this week, when can I bring my Team Deposit in?  I am ready to apply for my first tournament.  Can I apply for the tournament even though I haven’t made a Team Deposit?
A. We only accept Team Deposits when you collect from every player because we don’t want to meet at headquarters every time a team has collected a check.  We schedule two (2) Team Deposit Nights during the season, and we expect that all checks are collected prior to those dates.  Scholarships are available for a family having financial hardship. Please see the Scholarship section, 1.10.2, of the Tournament Teams Management Guide for details.  E-mail the Tournament Team Treasurer when you have collected all your checks, and we’ll let you know when a Tournament Team Staff member can meet you.   You can not apply for tournaments until you have money in your Team Account to cover the cost.

Q. I am the Coach, and it is unclear who is doing what within our Team Staff.  Should the Team Manager do application paperwork, and our Team Treasurer do Check Requests?  The Team Treasurer and I attended the initial Tournament Team Meeting at the beginning of the season.  The Team Manager is unclear what the job entails. 
A. It’s important for every Team Staff member to be at the initial Tournament Team Meeting.   There is a lot of information that is passed along at the meeting that everyone on your Team Staff needs to know.    See the job descriptions, section 8, in the Tournament Teams Management Guide for more details.  Ultimately, it is the coach that will delegate duties and discuss job descriptions within the team.  Communicate well and communicate often.   
Q. We ordered uniforms from BK Sports in person.  Do we need to e-mail a check request or does the region handle all uniform orders?  If a check request is in order, do I use the same check request that I use for tournaments?    
A. Whether you order from BK Sports on-line or in person, you will need to e-mail the Tournament Team Treasurer a copy of the BK Sports Invoice and a Check Request.  You can use the same Check Request form as you do for Tournaments. Fill in the appropriate information that applies to the uniform order.  When you order from BK Sports on-line, you will need to use your credit card as payment.  Go ahead and use your credit card, but write in the comment section that you will bring a Region 68 check when you pick up the uniforms.  BK Sports will not charge your credit card.  Place your order at least 2 weeks before you need your uniforms.  You cannot pickup uniforms without a Region check.

Q.
Can our team hold a car wash fundraiser to offset some of the costs for Tournaments? 

A. Fundraising is not allowed although teams are permitted to accept donations from individuals or businesses. Checks and money orders must be written to AYSO Region 68. Don’t forget to update your team ledger.
Q. I am sending a check request for a tournament, but I don’t have the application paperwork ready yet because the website doesn’t have it available yet. I want to submit the check request right away so I can have the tournament hold a spot for our team.  Can I get a check before application and referee paperwork is submitted? 
A. You cannot send in a check request for a tournament that isn’t accepting applications yet, and you cannot send in a check request without turning in your application and referee paperwork.   All three items go hand in hand.

Q. My coach is worried that we won’t get into the first tournament of the new year, the Simi Valley Tournament.  We don’t have much time to enter, and the deadline is next week.  We don’t have our paperwork in yet.  Can we get the check early?  Who do I contact if I have questions about the paperwork?  And who sends the completed packet to the Tournament Director of the Simi Tournament?
A. Teams need to produce three things by Sunday at 6:00 p.m. in order to get the complete packet by the following Thursday morning.  No exceptions, no matter what the deadline is.  Teams need to drop off their completed tournament application and referee paperwork by Sunday at 6:00 p.m., and e-mail a check request to the Tournament Team staff by Sunday at 6:00 p.m. in order to pickup the entire packet the following Thursday morning at the earliest.  Contact the Tournament Teams Director if you have application and roster questions.  Contact the Tournament Team Treasurer if you have check request and financial questions.   If you plan to enter tournaments at the beginning of the season, get paperwork and uniform orders in right away.  Processing paperwork takes time, and the Tournament Team Staff will not be able to get your check ready early.  Every team is responsible for mailing in their completed application packet to the Tournament Director of the tournament they plan to enter.
Q. We have a player that got injured last month and cannot return to the team.  We’ve already replaced the injured player, and he’s practicing with our team.  How do I request a refund for the injured player? 
A. E-mail a Check Request to the Tournament Team Treasurer requesting a refund for your injured player as soon as you are notified that he cannot return to the team.    Please include the injured player’s parent name, address and amount to be refunded.  Your replacement player must turn in a Player Release form and pay the fees before he practices with your team.  The refund amount for your injured player and the amount your replacement player will pay depends on whether your team has played in any tournaments yet.  Contact the Tournament Team Treasurer with more details to determine if pro-rated amounts are necessary.  Contact the Tournament Teams Director to revise Tournament Rosters.

Q.
I just found out that four of my players can not attend the tournament we have scheduled this weekend.  We have found four replacement players but will need to update our eAYSO roster within 24 hours.  Is this possible? 

A.
Proper planning for tournaments includes confirming that your players are available. Your only alternative may be to play with what you have.
Q.
The tournament applications say I have to have the regional Commissioner sign the form.  Is this true?

A.
Although all tournament applications provide a space for an RC signature, some Regions delegate this job to a staff member (Tournament Teams Director). A memo from our RC will be included in your application packet reflecting this signatory authority.

Q.
The Tournament Director for Carpinteria Beach Cup says I must obtain a signature from our Regional Commissioner only.  Do I have to take my application to the RC?

A.
Process your application for Beach Cup as you would any other application. The Tournament Teams Director will see to it that the RC signs your application and eAYSO roster.

Q.  I had a player get a Red Card at our last tournament.  Is there any punishment for this?  Will the player be kicked off the team?

A. Any player receiving a red card during tournament play must be given a “Due Process” before being allowed to continue tournament play. Our goal is to educate, not eradicate.

Q.
I had a player get injured in a tournament.  The player’s parents refuse to fill out the Incident report.  What should I do now?
A.
Filing an Incident report is not the parent’s responsibility. The coach is responsible for processing the Incident report. The soccer injury report form can be found under the “Coaches” tabs on our website. See section 16 of the Tournament Teams Management Guide for more information.
Q. Why do I have to have age specific qualified referees?

A.
Many tournaments require teams to send referees qualified to referee in that team’s age division (i.e.- U10: regional referees, U14: Intermediate/Advanced referees, U19: Advanced/ National referees). Simply stated, a U10 team must have Regional or above referees on their application’s referee roster. A U19 team must have Advanced/ National referees on their application’s referee roster.

Q.
I just found out that I will be short referees for an upcoming Tournament.  How do I go about getting replacement referees?

A. 
If an unforeseen emergency does arise, you may contact the Regional Referee Administrator to see if there may be any qualified referee willing to help out. Otherwise, canceling the tournament may be your only alternative. Again planning ahead is important.

Q. What happens if my referees are not able to complete their referee assignments as planned?

A. That is not an option. Teams must fulfill their requirements. Confirming you have referees committed to do their duties is all part of proper planning for Tournaments. Issues do arise. That is why it is important to have a back-up plan (extra referees).

Q.
Can my team forfeit the referee deposit for tournaments?

A. Never. To do so will lead to the teams disqualification and disbandment from Secondary Season Tournament play.   

21. Final thoughts.
There are many questions that will come during the season, and the Tournament Team Staff is here to help.  Don’t hesitate to ask questions as they arise.  A successful season is a well planned season!
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